MERİSTEM KÜLTÜRÜ
Meristem
Meristem doku (bölünür, sürekli, sürgen, değişken doku) hücrelerinin çekirdekleri büyük, sitoplazmaları fazla kofulları küçük, çeperleri ince ve metabolizmaları hızlı olan bir bitkisel doku türüdür. Meristem dokuda hücreler arası boşluklar yoktur. Meristem doku hücrelerinin temel özelliği sık sık bölünerek( mitoz bölünmeyle) yeni hücreler meydana getirmesidir. Meydana gelen hücreler farklılaşarak sürekli doku hücrelerine dönüşür.
Meristem kültürü yapılan patates çeşidinin besi
ortamındaki görünümü
Meristem Kültürünün Uygulama Alanı
Virüssüz
Materyal Elde etmek
Mikroçoğaltım
Germplaszm
muhafazası
Genetik
transformasyonlar
Bitki
materyalinin uluslar arası değişimi
Bakteri
ve Mantardan ari bitki üretimi
Meristem
Kültüründe Başarıyı Etkileyen Faktörler
Ekplantın büyüklüğü
Donör bitkinin fizyolojik durumu
Ekplantın alındığı mevsim
Çeşit
Kültür Ortamı
Minarel tuzlar
Şekerler
Agar
Büyüme düzenleyiciler
Kültür Şartları
Meristem
Kültürünün Uygulanması
Meristem
kültürü yapılacak bitkiler üstün başarı için en iyi fizyolojik konumda olacak şekilde yetiştirilir.
Bitkinin meristem bölgesi ( apikal bölge) bitkiden kesilerek alınır.
Alınan ekplantdan meristem bölgesi alınmadan ekplant steril edilmelidir.
Yüzey sterilizasyon
-Genel Olarak %70 yada %96 alkolde ( bitki türüne göre değişir) belirli bir süre (1-2 dk) çalkalanır alkolün tüm dokuya teması sağlanır.
Sodyumhipoklorit + Steril su + Tween (20-80) karışımı içerisinde (bitki türüne göre değişir) belirli bir süre (5-10 dk) karışımın tüm dokuya teması sağlanır.
Daha sonra bu ekplantlar en az 3 kere olmak üzere saf-steril su ile kimyasal kalıntılar iyice yıkanmalıdır.
Ekplantın
sterilizasyon işlemi
Meristemin Alınması
Meristem alınacak sürgün Binoküler mikroskop altına yatırılır. Pens ve Bistüri yarıdımı sürgünün büyüme noktansına gelene kadar yapraklardan temizlenir.
Meristem noktası 0,5 milimetreden küçük olacak şekilde çevresinde hiçbir yaprak parçası yada gövde parçası bırakılmayacak şekilde izole edililerek alınır
Alınan meristem bölge küçük olması dolayısyla su kaybı olup doku öleceginden fazla bekletilmeden besi ortamı içerisine alınmalıdır.
Meristemin besi ortamına ekilmesi
- Alınan meristemin kesilen alt bölgesi besi ortamına temas edecek, büyüme noktası ise havaya gelecek şekilde dikkatlıce ekilmelidir.
- Meristem çok küçük olduğundan ekerken meristemin ortamın içerisine girmemesine, ortam içerisinde fazlaugraşılıp dokuların besi ortamı bulaşmamamsına dikkat edilmelidir.
emeği geçenlere teşekkürler...
YanıtlaSilyararlandıysanız ne mutlu bize.
YanıtlaSil