28 Ocak 2013 Pazartesi


MERİSTEM   KÜLTÜRÜ

Meristem

            Meristem doku (bölünür, sürekli, sürgen, değişken doku) hücrelerinin çekirdekleri büyük, sitoplazmaları fazla kofulları küçük, çeperleri ince ve metabolizmaları hızlı olan bir bitkisel doku türüdür. Meristem dokuda hücreler arası boşluklar yoktur. Meristem doku hücrelerinin temel özelliği sık sık bölünerek( mitoz bölünmeyle) yeni hücreler meydana getirmesidir. Meydana gelen hücreler farklılaşarak sürekli doku hücrelerine dönüşür.



Meristem  kültürü yapılan patates çeşidinin besi ortamındaki görünümü



Meristem Kültürünün Uygulama Alanı


Virüssüz Materyal Elde etmek
Mikroçoğaltım
Germplaszm muhafazası
Genetik transformasyonlar
Bitki materyalinin uluslar arası değişimi
Bakteri ve Mantardan ari bitki üretimi

Meristem Kültüründe Başarıyı Etkileyen Faktörler

              Ekplantın büyüklüğü
           Donör bitkinin fizyolojik durumu
           Ekplantın alındığı mevsim
           Çeşit

Kültür Ortamı

              Minarel tuzlar
           Şekerler
           Agar
           Büyüme düzenleyiciler

Kültür Şartları


 Meristem Kültürünün  Uygulanması

Meristem kültürü yapılacak bitkiler üstün başarı için en iyi fizyolojik konumda olacak şekilde yetiştirilir.
Bitkinin  meristem bölgesi ( apikal bölge) bitkiden   kesilerek alınır.



Meristem kültüründe Sterilizasyon 

Alınan ekplantdan meristem bölgesi alınmadan ekplant steril edilmelidir.

Yüzey sterilizasyon
-Genel Olarak %70 yada %96 alkolde ( bitki türüne göre değişir) belirli bir süre (1-2 dk) çalkalanır alkolün tüm dokuya teması sağlanır.

Sodyumhipoklorit + Steril su + Tween (20-80) karışımı içerisinde (bitki türüne göre değişir) belirli bir süre (5-10 dk) karışımın tüm dokuya teması sağlanır.


Daha sonra bu ekplantlar en az 3 kere olmak üzere saf-steril su ile kimyasal kalıntılar iyice yıkanmalıdır.

                                  Ekplantın sterilizasyon işlemi

Meristemin Alınması


—Meristem alınacak sürgün Binoküler mikroskop altına yatırılır. Pens ve Bistüri yarıdımı sürgünün büyüme noktansına gelene kadar yapraklardan temizlenir.

Meristem noktası 0,5 milimetreden küçük olacak şekilde çevresinde hiçbir yaprak parçası yada gövde parçası bırakılmayacak şekilde izole edililerek alınır

—Alınan meristem bölge küçük olması dolayısyla su kaybı olup doku öleceginden fazla bekletilmeden besi ortamı içerisine alınmalıdır.

   


Meristemin besi ortamına ekilmesi

  •       Alınan  meristemin kesilen alt bölgesi besi ortamına temas edecek, büyüme noktası ise havaya gelecek şekilde dikkatlıce ekilmelidir.
  •       Meristem çok küçük olduğundan ekerken meristemin ortamın içerisine girmemesine, ortam içerisinde fazlaugraşılıp dokuların besi ortamı bulaşmamamsına dikkat edilmelidir.










2 yorum: